5 poeter

Här kommer vi till ett av mina komplex. Jag kan inte ta till mig poesi. Det och balett är konstformer som lämnar mig nästan helt oberörd. Jag kan titta/läsa en stund och tycka att "oj vad duktigt de hoppar/skriver" men jag känner ingenting. Det är bara rörelser och ord utan betydelse.

Men det är klart att jag ska försöka. Skam den som ger sig.

Sonja Åkesson - den första poet som jag faktiskt förstod. Dikten Vara vit mans slav, öppnade mina ögon för att poesi faktiskt kunde ge mig någonting.

Kristina Lugn - ett språk som få andra. Jag föll handlöst när jag  hörde henne läsa en dikt där hon ville ha ett vitrinskåp med havsutsikt. Jag vet inte vad det betyder. Men jag vill också ha ett.

Bodil Malmsten - Jag har då och då gjort seriösa försök att läsa dikter. Bodil Malmsten klarar jag av att läsa. Jag drar till och med på mungiporna ibland. Ett bloss för Bodil Malmsten, hittade jag i bokhyllan.

Tage Danielsson - Självklart. Jag älskar Tage Danielsson. Den ende poet jag faktiskt kan citera.

Edgar Allen Poe - The Raven är suggestiv. Faktiskt.

Sådärja. Jag fick ihop fem. Även om det var svårt. Nu hoppas jag på ett enklare ämne nästa gång. Reportageböcker kanske? Det skulle jag verkligen gilla.

Kommentarer
Postat av: Åsa

Tage Danielsson är en stor favorit hos mig med! Det är roligt att se att många av ens favoritpoeter faktiskt har skrivit böcker som också är väldigt bra :)

Postat av: *Malin*

Jag rådiggar din kommentar "poetiskt handikappad". hahaha... :-) Men om det är till ngn tröst förstår jag mig inte heller på balett. Det är ju fint och så men...
Reportageböcker? Nu är det jag som är handikappad. Vad är det för typ av böcker? Eller är det jag som just nu har för mkt snor i huvudet för att kunna tänka klart... :-)

2007-06-05 @ 11:34:36
URL: http://www.worldofmalin.blogspot.com
Postat av: Pi

Åsa - jag blir fortfarande ledsen när jag tänker på att han är död. Han var en av mina första idoler.
Malin - Reportageböcker är väl ett journalistiskt utforskande av ett ämne. Extremt långa artiklar samlade i en bok med ett tema. Exempel: No tears for Queers av Johan Hilton som handlar om hatbrott mot bögar. Mycket lättare än poesi - för mig, alltså.
Jag misstänker att många missar den typen av böcker och att det blir svårt att göra en bok-femma på det ämnet. Det är synd.
Krya på dig, förresten!

2007-06-05 @ 13:55:13
Postat av: Anna

Hej! Vet du, jag håller med dig när det gäller balett (men jag gillar poesi). Jag känner mig inte heller berörd, även om de är ack så akrobatiska och graciösa. Det känns liksom bara "Jaha, det här är Svansjön...jaha."
Tage Danielsson och Sonja Åkesson var "runners up" på min lista.

2007-06-05 @ 15:55:39
URL: http://www.bokhyllan.wordpress.com
Postat av: Pi

Hej Anna! Vad skönt att inte vara helt ensam. Ibland önskar jag att jag kunde lära mig det här med poesi, när jag märker hur mycket andra tycks få ut av att läsa det. Men jag har faktiskt gett upp.

2007-06-05 @ 18:48:14
Postat av: *Malin*

Aha! Då hänger jag med på vad du menar. Tyvärr är den kategorin i stort sett obefintlig för min del. Inte pga ointresse, mer för att...ja, jag vet inte varför.

2007-06-07 @ 22:55:24
URL: http://www.worldofmalin.blogspot.com
Postat av: Pi

Vet du, då tror jag att jag ska göra en alldeles egen bok-femma på den. Fast jag kanske sparar den tills du kommer med ett annat tema som är omöjligt för mig.

2007-06-08 @ 19:48:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback