Skräm mig!

Är det bara jag, eller är det här omslaget rent förfärande fult? Jag lät nästan bli att låna boken av det skälet. Jag kan inte riktigt peka på vad det är som jag ogillar så enormt. Men jag tror att det är illustrationen som känns så totalt fel och omodern. Nåja, boken var som tur var bättre än omslaget vilket åter bevisar tesen att man inte ska döma hunden efter... fast det passar ju förstås ännu bättre på engelska

Någon i din säng - Andreas Roman
Mera gnäll. Jag tycks inte kunna producera något annat just nu. Jag vill ju bli rädd! Men det blir jag inte alls. Fast det ska nog inte skyllas på författaren. Jag har läst för mycket. Jag vet inte vad som skulle kunna skrämma mig nu för tiden? Men en aggressiv osynlig låtsaskompis lyckas uppenbarligen inte.
.
Behållningen med den här boken är istället beskrivningen av den ensamma Sofia. Andreas Roman gör verkligen ett riktigt bra jobb med att gestalta en grymt besvärlig och jobbig människa. Det är inte alls svårt att förstå varför hon är ensam och varför hon aldrig lyckades skaffa några vänner som barn. Nu är hon vuxen och fantastiskt lyckad, men fortfarande lika ensam. Och hennes låtsaskompis verkar fast besluten att hon ska fortsätta just så.
.
Jag önskar att jag hade lite mer åsikter om boken. Men det mesta jag läser just nu lämnar mig relativt oberörd, med ljumma trista åsikter. Nej, det är inte dåligt. Som vanligt. Men det är inte minnesvärt heller. Jag har redan börjat glömma handlingen. Det kan i och för sig ha att göra med att det finns drömsekvenser i boken. Jag hatar drömsekvenser! Finns det något tristare?
.
Jag ska göra ett försök med Mörkrädd också. Jag hoppas fortfarande att jag ska bli lite skraj av den, men det kommer väl inte att hända. Är det någon som har ett bra tips på läskiga böcker så tas de emot med allra största tacksamhet.

Elegans som inte når riktigt ända fram

Den här boken har många gillat. Själv har jag varit så där lagom sugen på att läsa den. Men när jag helt plötsligt insåg att jag hade åkt iväg till landet utan bok (fatta fasan! Öppen spis, mjuka filtar - men inga böcker. The horror!) så blev jag väldigt glad åt att hitta Barberys bok på Coop.

Igelkottens elegans - Muriel Barbery
.
Det börjar ju bra. Jag vill verkligen tycka om den där sura portvakten och den livströtta 12-åringen. Och till en början fungerar det. Det finns kapitel som verkligen berör mig. Som när Renée för allra sista gången går på bio med sin döende man. Där fick jag tårar i ögonen. Men sedan händer inget mer. Jag sitter mest och väntar på att berättelsen ska komma igång men jag tycker aldrig att det lyfter riktigt.
.
Det är förstås inte dåligt. Men det passade absolut inte mig. Jag skulle inte rekommendera den till någon som ville ha ett boktips. Jag kan inte riktigt se den läsare som går igång totalt på det här, framför mig. Men uppenbarligen måste de finnas. Jag är bara inte en utav dem.

Tre filmer

Åh, lite omväxling. Vad kul. Jag har lite extra tid, så jag jobbar mig bakåt i tiden och plockar upp lite gamla trio-uppdrag från Lyran. Tre filmer jag gillar alltså. Det borde väl inte vara så svårt.

1. Allt om min mamma
Transvestiter, hiv, döende nunnor, föräldralösa barn, knark... vem hade kunnat tro att det skulle vara så underhållande? Jag älskade varje minut av Aldomóvars film. Det är sorgligt så man bara vill dö, men samtidigt roligt, rörande och färgsprakande. Ren njutning. Jag har inte vågat se om den, för jag är inte alls säker på att jag skulle tycka lika mycket om den om jag såg den igen.

2. Lars and the real girl
Sötaste filmen på evigheter. Alla blir väldigt glada när Lars meddelar att han har träffat en flicka på nätet. Vad de inte har räknat med är att Bianca visar sig vara en docka. Men eftersom stadens läkare rekommenderar att man ska spela med i den illusion Lars har byggt upp får Bianca så småningom både vänner och jobb. Lite långsamt, men oj vilket gott humör jag blev på när jag såg den här filmen.

3. Shakespeare in love
Nej, det är inget mästerverk precis. Men just den dagen jag såg filmen träffade den exakt rätt. Det var den perfekta filmen för just den dagen och jag föll som en fura direkt. Jag älskade allt. Till och med färgerna kändes starkare! Normalt är romantik inte min grej, men för den här filmen gör jag garanterat ett undantag. Gulligt och kul! Jag blir fortfarande glad varje gång jag ser den här filmen.

Tre andra saker jag läser

Äsch, jag passar på att ta en tematrio från Lyran också nu när jag faktiskt har tid att skriva lite. Den här gången handlar det om vad vi läser förutom skönlitteratur. Det kan ju inte vara så svårt. Jag läser i stort sett alltid. Finns det inget annat granskar jag baksidorna av schampoflaskor i min ständiga jakt på bokstäver. Jag gillar text, helt enkelt.

1. Serier
Jag gillar serieböcker. Fast jag har inte riktigt vant mig vid serieromaner. Jag har svårt för seriösa serier. Humor är fortfarande det jag lättast tar till mig i serieform. Och det räcker ju. Det finns tillräckligt mycket att hämta där. Dilbert och Rocky var länge favoriter, men nu har de gått på tomgång ganska länge tycker jag.

2. Fackböcker
Jag älskar fackböcker och läser massor. I vitt skilda ämnen. Jag läser gärna om psykologi, men lika ofta blir det böcker om saltets historia, porslin, kvastfeningar eller rost. Jag skulle gissa att en tredjedel av de böcker jag läser är fackböcker av något slag.

3. Reklamskyltar
Jobbar man med marknadsföring är det ju nästan självklart att åtminstone lite snabbt scanna av den reklam som man möter under de dagliga resorna till och från jobbet. Den som ramlar in i brevlådan däremot... Nej, det får ändå finnas gränser. Jag orkar inte kolla vad Coop, Ica och de andra har för priser på chips.
Sådär. Det var det.

Jag skyller på stress

Den här boken läste jag för ett tag sedan. Det var en minst sagt konstig upplevelse. Jag hade uppenbara svårigheter att förstå handlingen. Det brukar inte hända mig. Jag hade visserligen mycket att göra på jobbet just då, men ändå... Skrämmande.
Jag fattade att tre flickor blev mördade. Så mycket fattade jag. Men resten? Jag hade enormt svårt att hålla reda vem som var vem. Gång på gång fick jag stanna upp och fundera på vem den ena eller andra personen var. När mördaren till slut var fast var jag i stort sett lika förvirrad. Jag tror inte att det ska skyllas på boken. Andra har ju inte verkat ha några problem med det. Det var nog bara en dålig vecka eller så. Eller så borde jag ha startat med den första boken i serien.

Och så en deckare till

Den här boken har jag också läst. För ett tag sedan faktiskt. Men jag har inte haft tid och ork att blogga.

Tid att dö - Jeffery Deaver

Men! Varför kan människan inte låta bli att krångla till intrigen så jävla mycket? Här finns en seriemördare som kallar sig själv urmakaren. Med sig har han en våldtäktsman som medhjälpare. Men så hemskt många mord verkar han inte lyckas med. Detta utreder Sachs och Rhyme samtidigt som Sachs har fått sitt första egna mordfall där hon undersöker ett självmord som kanske inte är vad det ser ut att vara.

Spoiler * Spoiler * Spoiler * Spoiler

Naturligtvis hänger historierna ihop. Men inget är som det ser ut att vara. Seriemördaren är ingen seriemördare, Närå, han är en professionell hitman som har hittat på hela den här historien för att mörda några helt andra personer. Jo men tjena... Det är så extremt ologiskt att det nästan verkar smart. Tills man börjar tänka lite mer på det hela. Då känns det som om hjärnan ska explodera.
Allvarligt. Jag kan förlåta Dennis Lehane för krattiga och ologiska intriger, det kan jag. Men Deaver... not so much.

Jag tror att jag redan tidigare har lovat mig själv att inte läsa mer av honom. Det är nog dags att göra slag i saken nu och faktiskt lägga av.