Tråkiga böcker

Jaha, nu är jag där igen. Dags för mitt regelbundet återkommande gnäll. Nu har jag slut på roliga böcker. Igen. Egentligen är problemet att jag är för lat för att släpa mig iväg till biblioteket. Alltså är jag hänvisad till bokhyllan. Och det krävs ju inte direkt något geni för att lista ut att böcker som har blivit stående olästa i flera år, antagligen inte är så jävla bra.

Som insomningsbok har jag fortfarande Röd Storm av Tom Clancy. Den fungerar utmärkt för sitt syfte, så mycket kan jag ju säga. För det mesta hinner jag bli uttråkad och sömnig redan medan jag håller på att leta upp var jag var någonstans. "Det var något med en ubåt... "

I kollektivtrafiken har jag Baudolino av Umberto Eco. Här får jag problem. Jag vill verkligen tycka om den här boken. Jag äskade Rosens namn och hyser en ganska stor beundran för Eco. (Denna beundran blev visserligen lite naggad i kanten när han berömde Veronica bestämmer sig för att dö av Cuelho. Men det lämnar vi åt sidan för tillfället) Jag försöker verkligen - men det hjälper inte. Jag tycker att den är skittråkig!

Till helgen lovar jag att traska iväg till bilioteket! Heders!


Men, så bra...

Äntligen har jag läst den. Och för en gång skull blev jag inte besviken. Trots alla lovord boken har fått.

Flyga drake - Khaled Hosseini

Det räckte med ett par sidor för att jag skulle vara fast. Afghanistan är verkligen ett land jag inte vet något om. Åtminstone visste jag ingenting om tiden före kriget med Sovjet. Allt jag förknippar med Afghanistan är talibaner, getter och ett landskap som enbart verkar bestå av sten, grus och sand.

Här får jag plötsligt ett annat land beskrivet för mig. Visserligen ett land som fortfarande på 70-talet inte hade tv, men ändå något annat än de stengrottor jag sett i nyhetsreportagen.

Historien är fantastiskt sorglig, men aldrig på det där sättet som jag avskyr. Det känns inte som om författaren försöker manipulera mig och mina känslor. Istället känns berättelsen ärlig och otäck. Det Amir gör mot sin vän Hassan hade jag kanske också kunnat göra. Jag vill inte tro det om mig själv, men eftersom jag tror på historien när jag läser den så kanske jag också hade kunnat svika på det viset.

Jag var lite orolig när jag plockade upp den här boken. Jag var rädd att jag skulle få samma känsla som när jag läste Anna Gavalda. Jaha - var det inte bättre än så här. Men det hände aldrig. Jag tyckte verkligen om den här boken och jag kommer garanterat att läsa om den någon gång.

5 fack-böcker som berättar något om mig

Det här känns som en riktigt kul bok-femma från Malin.. Det här känns inte ens särskilt svårt. Fast jag har förstås inte börjat ännu. Jag får se vad jag tycker om några minuter.

According to Doyle (Poker wisdom of a champion) - Doyle Brunson
Jag spelar poker. Både på nätet och ute i verkligheten. Däremot är jag inte speciellt förtjust i att läsa pokerlitteratur. De flesta böcker rabblar statistik och odds - men den här boken är ett undantag. Den innehåller istället krönikor från hans liv som spelare. Somliga är roliga, andra är tragiska. Men framför allt är de underhållande. Det är minsann inte vanligt. Få pokerspelare kan skriva särskilt begåvat.

Snabbmatslandet - Eric Schlosser
Jag älskar reportageböcker. Att få fördjupa mig i ett ämne utan att behöva läsa knastertorr korrekt facklitteratur med fotnoter är en njutning. Den här boken är dessutom en av mina storfavoriter. Direkt efter att jag hade läst den predikade jag renlevnad och bojkott av livsmedelsindustrin för alla som orkade llyssna. Tyvärr orkade jag inte speciellt länge. Men, om ni bara ska läsa en fackbok i år - läs den här! Jag lovar att den är värd att läsa och prata om.

Öka din kreativitet - Julia Cameron
Jag gillar kreativitetsböcker. Eftersom jag har jobbat i så kallat kreativa yrken i mer än femton år, så behöver jag all hjälp jag kan få. Den här är inte speciellt bra egentligen. Men den har ett tolv-veckorsschema som man kan följa och sådant är jag en total sucker för. Jag har visserligen aldrig kommit längre än till kapitel åtta, men det gör inget. Boken har istället inspirerat mig och en av mina bästa vänner till att skapa egna kretivitetskurser åt oss själva. Jag vet inte hur bra de har varit - men de har i varje fall varit riktigt roliga.

Soppkokboken
Finns det egentligen något godare än en stor tallrik varm soppa en kall kväll? Jag är periodare på matlagning, men en soppa kan jag slänga ihop när som helst. Jag totalvägrar att äta soppa från påse eller burk. Hur svårt är det att koka en god soppa? Men några inspirerande recept är ju aldrig fel. För tillfället är mina favoriter kycklingsoppa med röd paprika och squashsoppa med pepparrot.

Managing strategic change - Tichy
Den här boken säger ingenting om vem jag är. Däremot säger den en del om vem jag har varit. När jag började på universitetet var jag extremt imponerad av mig själv och satt gärna och flashade mina tjocka engelska böcker i nationalekonomi på spårvagnen i hopp om att andra skulle bli lika imponerade. (Ja, jag rodnar lite nu. Men jag förlåter mig. Jag var ung!) Det fungerade inget vidare. Det tog dessutom inte så lång tid innan jag slutade. Med tanke på hur fantastiskt lätt det visade sig vara så kunde jag inte gärna fortsätta att beundra mig själv. Tyvärr var det så lätt och bekvämt att jag tillbringade tre och ett halvt år med att läsa en lång utbildning som jag faktiskt inte var det minsta intresserad av. Jag fortsatte bara för att studentlivet passade mig så fantastiskt bra. När jag väl kom ut och insåg att de jobb det var meningen att jag skulle söka tråkade ut mig fullständigt, så var det för sent. Jag hade så mycket studielån att det skulle vara omöjligt för mig att läsa en utbildning som verkligen intresserade mig. Så kan det gå...Men slutet gott, allting gott. Jag hittade riktigt roliga jobb ändå. Utbildning är inte allt.

Jaha, det var inte så svårt, faktiskt. Fast imorgon kommer jag säkert att komma på ännu bättre böcker. Som vanligt.

Fem svenska

Jag har ju missat veckans bokfemma! Jag har varit så upptagen med jobb, fester och konferenser att jag helt glömde av Malins bokfemma. Det måste jag ju göra något åt direkt. Här kommer den alltså.

 

Torgny Lindgren - Normalt gillar jag inte när författare skriver på dialekt. Men Torgny kan! Som han kan. Jag gillar nästan allt jag läst av honom. Men Merabs skönhet är nog ändå favoriten.

 

Inger Edelfeldt ?-Jag älskar att läsa noveller, alltså hör Edelfeldt till favoriterna. Hon är en av de författare vars verk jag känner igen mig själv i. Jag kan alltid förstå hennes figurer även om de inte liknar mig på ytan. I fiskens mage är bara en av mina favoriter.

 

Marie Hermansson - Alltid lika mystiskt. Jag kan aldrig lista ut vad som ska hända i hennes böcker. Trots att jag inte alls känner igen mig i hennes figurer så vill jag alltid veta hur det ska gå för dem. Musselstranden rekommenderar jag gärna till vem som helst.


John Ajvide Lindqvist
 - Hur skulle jag kunna låta bli att älska detta? Skräck på svenska. I förotsmiljöer. Bland människor som man träffar varje dag. Han skriver till och med efterord till sin novellsamling, precis som Stephen King. Jag älskar efterord. Jag är lite kär, här, typ.
 

Ivar Lo Johansson - Lite klassisk svensk arbetarlitteratur måste jag ju ha med. Statarna läste jag när jag var tonåring och gillade att bli upprörd över orättvisor i samhället.

 

Jaha, det var inte så lätt. Jag börjar inse att jag inte läser så många svenska böcker. Jag läser knappt någon nutida svensk skönlitteratur alls bortsett från deckare. Det är ju nästan lite synd. Det kanske har kommit något bra som jag har missat. Fast det lilla jag läser tycker jag faktiskt inte särskilt mycket om.


Danska repliker utan kommatering

Ibland hittar jag helt okända böcker i min bokhylla. Jag har ingen aning om var de kommer ifrån eller hur länge jag har haft dem. Det här var en sådan.

Halality - Jeff Mattews

Handlingen är enkel; Phoenisis och Procyon (betyder de här namnen något? I så fall går det mig helt förbi) hamnar i bråk med ett gäng turkar efter en utekväll. Procyon blir misshandlad och knivskuren till döds. Därefter får man följa Phoenisis under veckorna efteråt. Det är kaos. Hans flickvän gör slut, han träffar en sensationslysten kvällstidningsjournalist som vill skriva en rasistiskt färgad artikel om mordet och som sammanför honom med den helt vettlöse nynazisten Antares.

Så, det var själva handlingen. Inget problem. Men språket. Hela handlingen berättas i repliker och tankar. Ingenting annat. Tempot är extremt uppskruvat och skiljetecken saknas nästan helt. Inte undra på att någon kritiker utnämnde den till en av 2002 års bästa böcker.

»Ja! Det låter verkligen grymt intressant att en snubbe som vill mörda hela världen, möjligtvis kan få sin chans!« »Inte hela världen... bara dom som hör till fel ras!«   hon ler
rör om i det hon har kvar av sin Latte min har försvunnit det är några underliga typer som kommer hit till ILM medn dom lagar grymt god Latte här
      »Right! Och när han väl är klar med dom som hör till fel ras, tror du inte att det då blir dags för dom som hör till den rätta?«    Christ

Sådär ser det ut. Hela boken igenom. Enormt jobbigt för mig som normalt läser riktigt fort. Flera gånger är jag tvungen att läsa om meningar för att jag inte förstår vad det är jag har läst.

Det finns i och för sig riktigt roliga scener. När Phoensis tar med sig ett gäng alkoholiserade grönländare till sin före detta flickväns fest och sätter igång en hämndaktion så är det faktiskt kul trots att jag vrider mig av obehag.


Jag tror att jag har fått den här boken i present. Jag hoppas det. För om jag har käpt den själv så förstår jag faktiskt inte varför. Det här är normalt inte den sortens bok som tilltalar mig. Och det gjorde inte den här heller.


Va, är det sant?

I Aftonbladet listar de ett antal författare som eventuellt skulle kunna bli aktuella för Lars Forsells stol i Svenska Akademin. Vissa, som Camilla Läckberg, känns mer som ett skämt.

Men Björn Ranelid? Aftonbladet beskriver honom som en av Sveriges största författare genom tiderna. Är det ironi? Om det är ett skämt så förstår jag det inte. Om det är allvar, så förstår jag inte det heller. Är han stor? Och i så fall på vilket sätt? Säljer han massvis, har han gett ut många böcker? Är han hyllad av kritiker i Sverige och utomlands? Är han 2,15 lång?

Jag är ju medveten om att han finns, men jag har aldrig läst något av honom. Borde jag det? Bara titlarna får mig att rysa. Men jag kanske har helt fel. Jag kanske har missat ett av Sveriges största författarskap? Genom tiderna! Hujeda mej!

Är det någon som kan upplysa mig?

Men hur tråkig är jag?

Malins bokfemmor har fått mig att fundera lite. När jag går igenom mina listor över böcker som jag verkligen uppskattar, så upptäcker jag att nästan allt jag listar är gammal skåpmat. Det är bra böcker, absolut. Vissa av dem är fantastiska. Det tråkiga är bara att jag läste de flesta av dem när jag var mellan 15 och 25.

 

Varför är det så? Visst kan jag förstå att det är något speciellt med att upptäcka litteraturen för första gången. Men åtminstone ibland borde jag väl få bli alldeles hänförd även nu?

 

Jag vill bli uppslukad av böcker. Jag vill längta efter att arbetsdagen ska ta slut så att jag kan läsa min bok på spårvagnen. Jag vill ligga vaken och läsa hela nätterna trots att jag ska upp nästa dag. Bara för att jag måste läsa ett kapitel till.

Jag saknar det.


Fem som skriver på engelska

Det här var ju nästan omöjligt. Men jag är ett hängivet fan av Malins bokfemma, så det är ju bara att ge sig i kast med det. Här kommer alltså fem favoriter bland amerikanska och anglosaxiska författare. Åh, jag vet redan nu att jag kommer att komma på ännu bättre exempel imorgon...

John Steinbeck - Min introduktion till mer vuxna litteraturen. Jag tror att jag var 13 eller 14 när jag läste Steinbeck för första gången. Det måste ha varit någon av de allra mest lättillgängliga som Det stora kalaset eller En underbar torsdag. När jag sedan förstod att han faktiskt hade fått nobelpriset så blev jag väldigt imponerad mig själv. Sedan fortsatte jag att läsa och grät mig igenom Vredens druvor och Öster om Eden. Jag tror att jag har läst alla hans böcker.

Stephen King - Mannen skriver böcker oftare än jag går till tvättstugan. Tyvärr tycker jag inte att han har skrivit något riktigt bra på många år, men det spelar ingen roll. Jag tycker fortfarande om skräck och jag kommer alltid att gilla hans tidiga böcker. Varsel skrämde mig något alldeles otroligt när jag var 16 år. För första gången hade jag hittat någon som minsann inte bara antydde sina spöken och monster i kusliga stämningar. King fläskade på med hela kavalleriet och jag älskade varenda minut av det.

John Irving - Hotell New Hampshire slog ner som en bomb bland mig och mina bästa vänner i gymnasiet. Det här var det bästa vi någonsin hade läst. Roligt, perverst, vansinnigt, rörande och alldeles fantastiskt. vi gick omkring och citerade Irving i säkert ett år. "Sorg flyter" och "Fortsätt förbi de öppna fönstren" Jag misstänker att våra klasskamrater hatade oss!

Tom Wolfe - Bara för Rätta virket. För den som råkar ha missat den så handlar boken om rymdfärdernas barndom och de människor som var inblandade i de första amerikanska rymdfärderna. Här talar vi hjältar och hårda grabbar. För en gång skull gillar jag en bok som "bygger på en sann historia"  Och som jag gillar den!

Norman Mailer -- Jag minns att jag tyckte att De nakna och de döda är en fantastisk krigsroman. Jag minns också hur chockad jag var över att den var skriven redan 1948. Språket kändes som om det kunde varit skrivet samma år som jag läste den. Tyvärr tycker jag att Mailers produktion är väldigt blandad. Somligt är bra - annat är nära på outhädligt. Men idag fick han vara med.

Jag har redan ångest. Truman Capote? Borde inte han vara med? Och Joyce Carol Oates? Eller... Hjälp!!! Nej, det får vara bra så här. Det här var de första jag kom på- Så något bra har de i varje fall gjort. Jag antar att de förtjänar de här platserna, på något sätt.

Ok, jag ger mig.

Maria hade alldeles rätt. Det räckte med att jag läste några sidor till för att jag skulle fastna. Sedan var det lättläst, men kanske inte riktigt så bra som jag hade hoppats.

Tillsammans är man mindre ensam - Anna Gavalda

Om jag hade köpt den här boken av en ren slump utan att ha läst alla hyllande bloggar, så tror jag att jag hade tyckt att den var jättecharmig. Men nu visste jag redan att den skulle vara bra och istället blev jag lite besviken. Det som borde känts hjärtevärmande kändes nu istället konstruerat och tillrättalagt.

Istället för att svepas med av historien så kommer jag på mig själv med att nicka belåtet när allting händer precis som jag väntat mig. Jag blir imponerad av dialogkonstruktionen istället för att bli gripen av de här människornas öden. För jag tror helt enkelt aldrig riktigt  på dem.

På något sätt önskar jag att jag inte hade läst alla bokbloggares tankar om den här boken. Jag misstänker att det är där problemet ligger. Inte för att jag automatiskt vill vara motvalls, det har jag faktiskt vuxit ifrån. Utan för att jag hela tiden är medveten om hur charmigt originella och missanpassade dessa människor är, istället för att faktiskt bli charmad av dem.

Nu är det nog dags att läsa något som jag inte har några som helst förväntningar på. En deckare eller så...


Fem utländska

Det finns några fördelar med att semestern är slut. De är inte många. Men att Malins bokfemma är tillbaka är en av dem. Det är en liten tröst, faktiskt. 

Den här gången var det utländska, icke engelskspråkiga författare som skulle listas. Det var faktiskt alldeles lagom svårt. Fast jag kommer så klart att ändra mig nästa vecka. Då kommer jag att titta på min lista och undra hur i hela friden jag tänkte. Men jag har vant mig. Så är det varje vecka. 

Hundra år av ensamhet
 - Gabriel Garcia Marquez (Colombia)

Med en dåres envishet sätter jag upp den här boken på i stort sett varje lista. Men så är det bara. För mig är den perfekt. Vacker, rolig, fantasifull och storslagen. Om jag bara fick läsa en enda bok till i mitt liv, så skulle det bli den.


Med livet framför sig
 - Emile Ajar (Vitryssland, Frankrike)

Världens näst bästa bok. Åtminstone idag. Vansinnigt rolig och vansinnigt sorglig ? med ett helt eget språk. Historien om författaren och hur han lyckades vinna Goncourtpriset två gånger är också intressant. Det kan man läsa om här.


Parfymen
 - Patrick Süskind (Tyskland)
Ytterligare en storfavorit. Kombinationen av doftfantasier och fakta om 1700-talets parfymtillverkning blir en fullkomligt ljuvlig blandning. Det är sällan en bok har förvånat mig så mycket. Hur ofta har författare en riktigt originell idé? Det här slår alla fantasyförfattare med hästlängder! 

Berättelsen om Pi
 - Yann Martel (Frankrike)
Så bra! När jag väl hade tagit mig igenom de första sidorna var det här en ren njutning att läsa. Intrigen låter fånig. En ung pojke och en tiger försöker överleva på en livbåt ute på havet efter en olycka. Jag trodde att det skulle vara en fantasi, men istället överraskade den med att vara extremt konkret. Det här är ytterligare en av de böcker som kommer att vara med mig hela livet. 

Den gamle mannen som läste kärleksromaner
 - Luis Sepúlveda (Chile, Tyskland)
En liten tunn bok som man läser på en timme. Udda om djungeln och den mänskliga naturen. Beskriver en värld som jag inte känner till alls och fyller den med människor som jag faktiskt vill veta mer om. Det är inte så vanligt.  

Bokbrist

Nu hittar jag verkligen ingenting jag vill läsa. Jag har provat engelska SF-noveller vilket var rent häpnadsväckande tråkigt. Jag har läst de första sidorna i Tillsammans är man mindre ensam, vilket bara fick mig att sucka och lägga bort den. Alla recensioner tyder på att den är bra - men jag gillade inte de första sidorna alls. Det behöver inte bero på boken, det kan lika gärna bero på mn allmäna sinnesstämning. Jag lägger undan den ett tag så kanske jag gillar den bättre sedan. Vem vet?

Men något måste jag ju läsa för att kunna sova. Efter idogt letande i bokhyllan insåg jag att i stort sett alla mina favoritböcker är utlånade. Jag gillar att låna ut böcker. Problemet är att jag sällan får tillbaka dem. Jag ska inte påstå att jag är oskyldig. Jag har ganska många böcker som inte tillhör mig. Men det trista är att jag bara lånar ut bra böcker och alltså blir min bokhylla full av kassa böcker som jag inte vill läsa. För dem lånar jag ju aldrig ut.

Om detta fortsätter kommer jag så småningom att dö omgiven av tusentals värdelösa böcker. Istället för att lämna efter mig ett storslaget bibliotek av fantastisk litteratur så kommer mina stackars arvingar att stå upp till lårbenshalsen i Gûnter Grass, Robert Jordan och taskiga semesterdeckare med sand mellan sidorna. Taskigt!

Efter denna deprimerade överblick av min bokhylla tog jag med mig Röd Storm av Tom Clancy till sovrummet. Den fungerade hur bra som helst. Jag somnade som ett litet barn efter bara några sidor.

Ytterligare en deckare

Helt plötsligt tog läslusten slut. Jag är inte alls sugen på att läsa just nu. Jag har provat flera böcker men slutar efter några sidor. Den här hade drabbats av samma öde om det inte hade varit för att jag absolut måste läsa innan jag kan somna.

Fallen ängel - Michael Conolly

Jag vet att massor av mäniskor gillar Conolly och hans huvudperson Harry Bosch. Jag har dock aldrig riktigt fattat grejen. Jag tycker att böckerna är omständiga och lite lite sega. Den långsamma tempo som jag verkligen gillar hos Leif GW Persson, tråkar ut mig enormt när jag läser Conolly.

Men jag behövde ju en bok för att kunna somna och den här fanns i bokhyllan. Oläst. Jag har fått den i present någon gång. Två nätter räckte för att jag skulle komma in i boken. För ungefär halvvägs tog den sig. Helt plötsligt blev den lite intressant. Sedan tog det inte så lång tid att läsa ut resten.

Handllingen är egntligen inte så krånglig. En advokat hittas skjuten och Harry och hans grupp sätts på att lösa fallet. Det komplicerade ligger inte i fallet utan i de konsekvenser som fallet kan få. Advokaten lever på att stämma staden för orättvisor begågna av polisen mot svarta medborgare. Han dödas bara några dagar innan han skulle inleda en stor rättegång mot poliskåren. Risken för upplopp är stor och just nu är politiken viktigare än det egentliga polisarbetet.

Cyniskt och svart är det. Men inte speciellt spännande. Jag är helt enkelt inte speciellt förtjust i Harry och bryr mig inte speciellt mycket om vad som kommer att hända honom.

En internationell thrillerförfattare sa en gång till mig att hans framgångar berodde på att hans hjälte fungerade för både män och kvinnor. Män ville vara honom och kvinnor ville ligga med honom. Jag skulle aldrig vilja ligga med Harry Bosch - det är kanske där problemet ligger?

Fem av Astrid

Den här gången var Malins bokfemma inte riktigt lika svår som vanligt. Fem Astrid Lindgren-favoriter kan jag plocka ihop utan alltför mycket huvudbry.

Emil i Lönneberga - Jag ville bo i Lönneberga bland bönder och torpare och fattighjon. Att få växa upp bland djur på landet var min dröm som liten. Jag ville också ha en gris och tälja träfigurer. Jag minns att jag provade att tälja i tvål - det gick inte bra. Handsvett och tvåltäljning gick inte ihop.

Pippi Långstrump - så klart. Vilken tjej har inte velat vara Pippi? Mitt favoritkapitel var när hon tog en av sina guldpengar och köpte godis till alla barnen i staden. Tänk så mycket godis. Att ha en egen häst och en egen apa var förstås också drömmen.

Mio min Mio - Den här boken var bland det mest spännande jag visste när jag var liten. Riddar Kato var otäck och tänka sig, Mio hade också en egen häst! Det där var jag avundsjuk på.

Bröderna Lejonhjärta - Den här boken blev lite förstörd för mig när jag såg filmen. Jag avskydde verkligen att se Staffan Götestam som Jonathan. Det gav mig rysningar över hela kroppen. Götestam i pottfrisyr... Men tack och lov hade jag läst boken innan. Och tänka sig. Skorpan hade också en häst!

Nils Karlsson pyssling - Inte en häst så långt ögat når. Men den här boken gillade jag ändå. Det var nog den enda bok som jag kunde känna igen mig lite grand i. Jag bodde också i en lägenhet och jag önskade verkligen att det fanns en pyssling som jag kunde leka med ibland.

Sådärja! Klart! Det här var inte så svårt. Fast jag blev lite sugen på att läsa Astrid igen. Det måste vara minst 15 år sedan jag läste någonting utav henne. Det kanske trots allt var synd att jag slängde alla mina gamla barnböcker. Nu måste jag gå och trängas med meterlånga människor på biblioteket.