Tre tunnisar


Aha, det kunde man väl räknat ut kanske. Veckans tema hos
Lyrans Noblesser handlar om tunna romaner. Det ska jag väl ha några i hyllan.

1. Clockwork orange - Anthony Burgess
Ovanligt. Här såg jag filmen innan jag läste boken. Men det var säkert bara bra. 153 sifor med ultravåld, satir och ett konstruerat slangspråk med bas i ryskan. Inte helt lättläst. Men bra förstås. I Burgess efterord berättar han att amerikanerna föredrar det mer våldsamma slut som finns i den amerikanska utgåvan som jag har läst. Det engelska originalet låter Alex bli vuxen och vara på väg att lämna gänglivet. För en gångs skull tror jag att jag är på amerikanernas sida.

2. Om konsten att läsa och skriva - Olof Lagercrantz
94 sidor om just detta. Att läsa och skriva. Och oj vad han kan skriva! Skön lite filosoferande läsning som man klarar av på mindre än en timme. Men den stannar betydligt längre i huvudet.

3. A Priotitaire - Iselin C. Hermann
Jag vet människor som har tyckt att den är pornografisk. Men det tror jag inte berörde mig speciellt när jag läste den, för det minns jag inte. Däremot minns jag att jag tyckte att det var en elegant, smart och överrasknade liten brevroman. En fantasi om kärlek som utspelar sig mellan en äldre konstnär och en ung danska. Med 168 sidor är det knappt att den kvalar in som tunnis. Men det är stor text i mitt exemplar. Med ett mindre typsnitt hade den blivit betydligt kortare.

Så, det var det. Idag har jag också lyssnat klart på Ett land i gryningen. Jag saknar den redan. Men den ska jag skriva om en annan dag. I morgon, kanske.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback