Litterära lögner

Nu har jag hittat den här listan i en massa bloggar.  Så jag tar väl och lägger in den jag med.  De fetmarkerade böckerna har jag läst.

Jag har säkert ljugit om att jag har läst böcker för att verka intellektuell och smart. Men jag hoppas verkligen inte att jag har gjort det efter att  jag fyllt tjugo. Hoppas, hoppas...
Jag är ganska säker på att jag någon gång har ljugit om att jag har läst James Joyce. Det har jag inte! Läst alltså. Ett kapitel i litteraturkunskapen - det är allt. Men eftersom nästan ingen annan heller har läst den, så är ju risken för att bli avslöjad minimal.

1. Jack - Ulf Lundell.
(Läste den i 14-årsåldern och tyckte att alla i boken var sjukt konstiga)
2. Utvandrarna - Vilhelm Moberg.
(Sommarlovsläsning på landet)
3. Hemsöborna - August Strindberg.
(I skolan)
4. Nässlorna blomma - Harry Martinson.
(Alldeles frivilligt!)
5. Röde Orm - Frans G Bengtsson.
(Jajamensan! )
6. Arn-böckerna - Jan Guillou.
(Ja.)
7. Sagan om ringen-trilogin av JRR Tolkien.
(3-4 gånger antagligen. Gillar sagor...)
8. Krig och fred - Leo Tolstoj.
(Nej. Har försökt, men får klåda av ryssar)
9. Svindlande höjder - Emily Brontë.
(Nej, men jag kan möjligtvis ha ljugit om att jag läst denna)
10. Män är från mars, kvinnor är från Venus - John Gray.
(Nej, Trams-larmet går igång bara jag tittar på omslaget)
11. 1984 - George Orwell.
(Så klart. Alla har väl läst den i skolan?)
12. Lysande utsikter - Charles Dickens.
(Vet faktiskt inte. Har läst någon Dickens – men minns verkligen inte vilken)
13. Harry Potter och de vises sten - J K Rowling. (och de följande fem..)
14. Jane Eyre - Charlotte Brontë. (Nix, aldrig ens funderat på det)
15. Da Vinci-koden - Dan Brown. (Läst och avskytt.)
16. Anne Franks dagbok - Anne Frank.

(I skolan)

Jaha, jag har alltså läst 11/16. Det kommer nog inte att bli fler. Jag har ingen lust att läsa systrarna Brontë.

Nu har jag som sagt slutat ljuga. Mitt problem är snarare att själv komma ihåg vad jag har läst. Gång på gång kommer jag hem med samma böcker från biblioteket. Jag läser några sidor - eller i värsta fall halva boken - och så kommer jag på att jag har läst det förut. Jag håller uppenbarligen på att bli dement. Det verkar ju lite trist - men fördelen är förstås att jag så småningom kommer att kunna läsa om alla mina favoritböcker och bli överraskad.


Inavel, svastikor och armeniska transvestiter

Ytterligare en julklappsbok avklarad.

Belsassars dotter – Barbara Nadel 


Den här deckaren hade inte varit något speciellt om den inte hade utspelat sig i Istanbul. Men just för att kulturen är så pass främmande blev den intressant.

Kommissarie Ikmen är en kort, svartmuskig, ständigt rökande, konjaksdrickande åttabarnsfar. Snart ska det bli nio barn eftersom hustrun Fatme är höggravid. Ständigt rökande är det mest utmärkande. Jävlar, vad det röks i den här boken. Det är fulla askfat och fimpar överallt. Trots att jag själv röker så får jag lite andnöd av beskrivningarna. 

Boken börjar med att en gammal alkoholiserad jude hittas brutalt mördad. På väggen ovanför sängen har någon ritat ett stort hakkors med den mördade mannens blod. Några egentliga ledtrådar finns inte. Det här är inte precis CSI… Istället är det psykotiska instängda familjer, sexuellt störda kvinnliga psykopater, synska transvestiter och gamla ryska hemligheter.

Upplösningen är inte direkt imponerande, men det gör ingenting. Här är det personbeskrivningarna och miljöerna som är huvudsaken. Tydligen har Nadel skrivit flera böcker i serien om den här lille turken och hans arbetskamrater. Jag kommer inte att springa ut och köpa dem – men hittar jag dem på biblioteket så kommer jag garanterat att låna dem.


Varför läser jag sådan här skit, egentligen?

Jag äter nästan aldrig godis, snacks eller skräpmat. Coca-cola och andra läskedrycker köper jag några gånger om året. Det har inte med hälsa att göra – jag tycker bara inte att det är speciellt gott. Men lasternas summa tycks vara konstant. Istället röker jag alldeles för mycket och läser skräp.Ibland förstår jag inte hur jag tänker… 

Odd Thomas
– Dean Koontz 

Koontz-böcker är som pizza för mig. Jag mår inte bra utav det, men jag tycks inte kunna motstå. Jag vet att jag inte ens kommer att gilla boken, men ändå plockar jag åt mig den när jag ser den i bibliotekshyllan. 

Vissa böcker är helt enkelt som skräpmat. De innehåller ingen som helst näring, bara en massa tomma kalorier som man inte behöver. Jag är inte ute efter finkultur på något sätt! Böcker behöver inte vara djupa för att jag ska gilla dem. Men Koontz är ett mysterium för mig. Jag vet att jag inte gillar dem - men ändå...


Just den här boken är väl inte den sämsta. Huvudpersonen Odd ser döda människor och hjälper ibland polisen att lösa eller förebygga hemska brott. (Så originellt!) Men nu har det minsann kommit en riktigt ond man till den lilla stad i öknen där Odd och hans flickvän Stormy bor. Ska Odd hinna stoppa katastrofen? Kan han förändra människors öde?  SUCK!

Idag inbillar jag mig att jag aldrig mer ska läsa en Koontz-bok. Men om ett halvår kommer jag säkert att läsa honom igen. För att det är så enkelt - som att köpa pizza ungefär...

Osannolikt - men vem bryr sig?

Bittert och svart. Men helt utan deprimerade medelålders poliser med familjeproblem. Tack för det!

Mörker, ta min hand  av Dennis Lehane

Privatdetektiverna Kenzie och Gennaro får i uppdrag att skydda sonen till en psykiatriker. De tror att det är maffian som hotar familjen, men det visar sig vara en seriemördare. Spåren leder dem till en man som suttit fängslad i tjugo år.

Nej, det är inte sannolikt alls. Men det bryr jag mig inte om. Jag gillar figurerna i de här ruffiga kvarteren i Boston. Bifigurerna är roligare än huvudpersonerna och även om jag inte blir så fångad av själva deckarintrigen så vill jag ändå fortsätta läsa. Det här är den andra boken av Lehane som jag läser. Tidigare har har läst Gone, Baby, Done. Den var nog bättre egentligen. Men den här har onekligen snyggare titel. Lite Twin Peaks-känsla, där.

Det här är inga böcker som jag skulle köpa. Men jag kommer garanterat att låna fler i serien när de finns inne på mitt kvartersbibliotek.

Klar! Men jag vet inget om Finland

För några år sedan gav jag bort boken Fakta om Finland till en kompis med finsk mamma. Han läste den aldrig. Det var inget jag tog speciellt hårt eftersom jag visste hur få böcker han läste. Det brukade bli en eller två per år. Jag tog för givet att den inte passade honom. Dessutom var det mest ett skämt eftersom jag tyckte att han var skamligt okunnig om allt som hade med Finland att göra.

Nu fick jag samma bok i julklapp. Ha ha på hela mig! 

Fakta om Finland av Erlend Loe

Jag har förstås läst Naiv, Super, så jag tog för givet att det här var en rolig och lättläst bok. Tji fick jag! Språket var ju lätt, men jävlar vad jobbigt det var att läsa en bok som var skriven i ett enda stycke. Normalt behöver jag aldrig märka ut var jag är i en bok – men nu saknade jag verkligen ett bokmärke. Meningar snirklar sig över halva sidor och tycks aldrig ta slut. Vad sägs om följande exempel? 


”Långt därifrån, ambassadkillarna kan skatta sig lyckliga över att de valde mig och inte den där andre, lustige broschyrfriskusen med skygglappar och halsstarrigheter, och Kevin Costner seglar runt, klädd i Odd Nerdrum-utrustning, och söker efter torrt land, eftersom det är vatten överallt, det är klaustrofobi och hemskt kaotiskt, det är bara att glömma allt det kända och öppna sig helt för det nya och meningslösa, all trygghet är borta, det enda som väntar är drunkningsdöden, och detta ska vara semester, detta är vad man erbjuder trötta norrmän som vill åka på semester, som behöver återhämta sig efter ett helt års slit och släp, för man måste ju få in pengar i kassan, lån och amorteringar, mat och dagisplats, högtrycksspruta och spett, norrmän måste ha spett, och dagstidning, blöt och djävlig, men ändå, då måste broschyren vara finurlig, den måste sälja Finland på norrmännens premisser.”


Kanske är det för att jag själv då och då jobbar med att skapa broschyrer som jag blev jättenervös av huvudpersonens totala brist på kunskaper om Finland. Hela boken gjorde mig nervös. Men samtidigt var svadan hypnotisk. Trots att jag tyckte att den var jobbig att läsa, hade jag svårt att släppa den. Det är skickligt jobbat – men jag kommer inte att läsa om den.   

Lite kladdigt...

Är jag alldeles ensam om att inte gilla Paulo Coelho? Ibland känns det så. När jag surfat runt bland bokbloggar så är det många som tar upp honom som en favorit.

De tycks finna djupa budskap i böcker som Veronica bestämmer sig för att dö, medan jag bara känner mig smutsig och lite klibbig. 

Jag förnekar inte att han är skicklig. Det är han. Jag tror det är där problemet ligger. Böckerna slår an på exakt rätt strängar och sätter fingret direkt på känsloknapparna. Det är så uppenbart vad det är meningen att jag ska känna och tycka, att jag känner mig lite äcklig. Skillnaden mellan att läsa porr och Coelho är inte så stor.

När jag har läst ut någon av hans böcker känner jag mig manipulerad. Det är en känsla jag inte uppskattar det minsta.


Och vad har Gud på sig, då?

Jag hade tänkt se filmen. Men nu tror jag att jag struntar i det.


 

Djävulen bär Prada – Lauren Weisberger


 

Jag blev riktigt förvånad när jag hittade den på bibliotekets nyhetshylla. Men det säger antagligen en del om kvarteret jag bor i. Prada är inte något vanligt förekommande märke bland mina grannar. Tror jag. I ärlighetens namn skulle jag inte känna igen en kjol från Prada om den så kom och slog mig i pannan med en hammare. Men det har inte hänt, ännu.


 

Det som går åt absolut snabbast på vårt bibliotek är deckare. Att få tag på en Camilla Läckberg är omöjligt – men Weisbergers bok stod där alldeles ensam och outlånad.


 

Med tanke på allt ståhej om boken så hade jag trott att den skulle vara bättre. Visst har den poänger, men faktiskt blir jag ganska trött på huvudpersonen Andrea. Alla som någon gång har haft en psykotisk maktgalen chef och ett riktigt krävande konstigt arbete, kan känna igen sig. För visst blir man lite galen själv. Visst försöker man få bekräftelse trots att det är omöjligt. Och det går inte att förklara för omgivningen hur besvärligt jobbet verkligen är…


 

Men ändå, det är ett jäkla gnällande. Jag får mest lust att sparka Andrea i hennes bortskämda lilla rumpa. Ja, hon har ett omöjligt jobb – men alternativen finns. Sluta eller försök sköta jobbet så bra som möjligt. Skriv fan inte en jättelång, gnällig bok om hur synd det är om dig!


 

Nåja, den var lättläst. Fast det kan visa sig bli en dyr läsning. Helt plötsligt känns det som om jag verkligen behöver en ny handväska…


Ett evighetsprojekt

Okej, det här kommer att ta tid.

Jag fick The algebraist - Iain M. Banks i julklapp.

Om man ska tro Guardian så är boken:
"For those not acquinted with large-scale SF, The Algebraist is a perfect place to have your mind blown to smithereens with all that its vast canvas delivers"

Jaha. Om de säger det så. Men inte ett ord om att den är bra mycket effektivare än stesolid pch stillnoct...  En sådan marknadsföringsmiss!

Jag har läst den i över en vecka nu och har kommit till sidan 38. Gissa vem som sparar massor av pengar på Apoteket?

Jag gillar Leif G.W. Persson

Jag är periodare på deckare. Ibland verkar det vara det enda jag orkar läsa. När livet är stressigt och jobbigt är det skönt att läsa böcker där man får precis vad man förväntar sig.

Linda - som i Lindamordet av Leif G.W. Persson var precis vad jag förväntade mig. Bra! Det jag gillar med Persson är det långsamma tempot, de inte helt sympatiska människorna och polisutredningar som faktiskt känns ganska trovärdiga.

Snabbläste de sista 100 sidorna eftersom jag tänkte lämna tillbaka boken på biblioteket idag.  Fast det kunde jag ha struntat i. När jag väl kom dit hade de stängt. Surt. Jag älskar mitt lilla kvartersbibliotet men jag avskyr deras underliga öppettider. Så istället för att få ägna en timme åt min favoritsysselsättning - att botanisera bland alla böcker, så fick jag slänga in mina böcker genom deras lucka. Sedan var det en tjurig kärring som traskade hem i regnet.

Jag har visserligen gott om olästa böcker hemma. Men biblioteket är min motsvarighet till ljusterapi. Det finns inget ställe där jag trivs bättre. Hur grinig och sur jag än är när jag går dit, så rinner det av mig när jag går och tittar på alla böcker.

När jag dör går det bra att sprida min aska där, tack.


Jag vill vara en afrikansk kvinna med traditionell figur

Vem vill inte få höra att man är mycket, mycket vacker och mycket fet? 

Vackra flickors lott – Alexander McAll Smith

Det är bara kapitulera. Jag kan inte motstå Mma Ramotzwe. Trots att jag faktiskt försöker.Jag fick den i julklapp och kände direkt ett motstånd mot att läsa den. Jag kan inte förklara varför. Jag minns att jag tyckte om Damernas detektivbyrå. Men det lockade helt enkelt inte att läsa något så naivt, just nu.  

Åh så fel jag hade. Jag har svårt för naivitet. Men jag hade glömt att det är en väldigt skillnad på en naiv historia och en naiv författare. Efter bara något kapitel är jag fast och sitter med ett fånigt småleende på läpparna och önskar att jag befann mig precis där. I Mma Ramotzwes vita skåpbil, studsande över de dåliga vägarna i Botswana på väg till barnhemmet eller till bilverkstaden. Jag vill också dricka Roibooste och ha en detektivbyrå med en biträdande detektiv och tillika sekreterare. Ibland är det så fantastiskt skönt att läsa något som inte på minsta vis påminner om vardagen i ett grått och kallt Sverige.  

Mma Ramotzwe må vara aningen naiv, men McAll Smith är det sannerligen inte. Han vet precis vad han gör.

Lite matpornografi

Åh, vad glad jag blev när jag öppnade paketet och hittade den.
The nasty bits av Anthony Bourdain.
Jag gillade verkligen Kitchen confidential så nu såg jag fram emot en riktig högtidsstund.

Men så kul blev det inte. Det visade sig vara en samling av krönikor och artiklar.  Visst fanns det guldkorn bland krönikorna, men många utav dem var rejält tråkiga. Roligast är Bourdain när han skvallrar om andra kockar och när han är rejält förbannad. Förbannad är han bland annat på Woody Harelson och alla anhängare av raw food-filosofin. Som obotlig köttätare är jag beredd att hålla med. Folk är uppenbarligen beredda att göra vad som helst för att hålla sina tjocktarmar i trim. Men det måste väl ändå finnas intressantare saker att engagera sig i? Hoppas jag! 

Någon som minns Rocco DiSpirito? Killen som öppnade en restaurang i dokusåpan The Restaurant. Han med de stora planerna och den köttbullerullande italienska mamman. Det gick tydligen inte så bra… Idag har han ett radioprogram där han ger mat- och inköpstips. Så kan det tydligen gå, även om man är snygg och begåvad. Bummer!

Vem behöver sömnmedel?

Inte jag!

Jag har kommit på den perfekta lösning på mina insomningsproblem.
Brittisk science fiction.
Det är medicinen! Andra böcker håller mig vaken timme efter timme. Men med en tjock engelsk sci-fi i handen somnar jag som ett barn efter några sidor.

Och det är inte ens beroendeframkallande...

Inga memoarer var det...

Yeah right!
Då börjar vi med just en sådan.
The long hard road out of hell av Marilyn Manson.

Mitt intresse för Marilyn Manson har aldrig varit mätbart på någon form av skala. Men en arbetskompis stack boken i handen på mig och tyckte att jag skulle läsa den. Så, visst.

Den börjar oneklingen bra. Brian och hans kusin Chad smyger omkring i sin farfars källare och hittar en outsinlig källa av pervers porr och läskiga sexleksaker. Svårt att läsa utan att bli lätt illamående.
Hela första delen av boken som handlar om hans uppväxt, familj och skolgång i en kristen skola är intressant. Men när karriären börjar ta fart blir boken mindre kul. Det är droger, namedropping, droger, konsertminnen, droger... i all oändlighet.
Då är det roligare att läsa om omvärldens reaktioner på bandet och vad Marilyn Manson anklagas för. Som att röva bort barn, döda hundvalpar och (!) svälja katter hela på scen.

Jag vet inget vettigt sätt att betygsätta böcker. Jag läste ut den, blev stundtals underhållen, men kommer antagligen aldrig att läsa om den.